INGRÊDIÊNTS
dãrk
chocolãtê 200g
buttêr
200g, cut into smãll piêcês
instãnt
coffêê 1 tbsp mixêd with 120ml wãtêr
êggs 3
mêdium
buttêrmilk
2 tbsp
sêlf-rãising
flour 100g
plãin
flour 100g
bicãrbonãtê
of sodã ¼ tsp
goldên
cãstêr sugãr 300g
cocoã
powdêr 25g
BURNT
BUTTÊRSCOTCH CRÊÃM
goldên
cãstêr sugãr 200g
soft
light brown sugãr 100g
buttêr
90g
doublê
crêãm 400ml
mãscãrponê
250ml
vãnillã
êxtrãct 1 tsp
Kãhlúã
or othêr coffêê liquêur 1 tbsp
INSTRUCTIONS
STÊP 1
Buttêr ãnd
linê thê bãsê of ã 19cm x 7cm dêêp springform cãkê tin. Brêãk thê chocolãtê
into ã pãn, ãdd thê buttêr ãnd coffêê mixturê ãnd wãrm through ovêr ã low hêãt until
it mêlts togêthêr. Bêãt thê êggs in ã
bowl until thêy slightly thickên, thên stir in thê buttêrmilk. Sift thê flours,
bicãrbonãtê of sodã, sugãr ãnd cocoã into ãnothêr mixing bowl.
STÊP 2
Hêãt thê
ovên to 160C/fãn 140C/gãs 3. Pour thê chocolãtê ãnd êgg mixturês into thê flour
mixturê, ãnd stir until êvêrything is mixêd ãnd smooth. Pour this into thê prêpãrêd tin ãnd bãkê for
1½ hours in thê ovên, or until ã skêwêr pushêd in comês out clêãn. Lêãvê to
cool in thê tin, thên turn out onto ã wirê rãck to cool complêtêly. Cut
horizontãlly into thrêê discs.
STÊP 3
For thê
buttêrscotch crêãm, mêlt thê cãstêr sugãr in ã smãll sãucêpãn until it stãrts
to cãrãmêlisê, thên lêãvê ã littlê longêr until it stãrts to turn ã ruby rêd
colour. Wãtch it cãrêfully – you don’t wãnt it to burn. Rêmovê from thê hêãt, ãnd
whisk in thê brown sugãr ãnd buttêr, followêd by 100ml of thê crêãm in ã thin
strêãm, whilê still whisking. Rêturn to thê hêãt ãnd bring to ã foãmy boil for ãbout
5 minutês, whisking occãsionãlly until ãll thê sugãr hãs dissolvêd ãnd thêrê ãrê
no lumps. Rêmovê from thê hêãt ãnd ãllow to cool complêtêly.
STÊP 4
Bêãt thê
rêmãining doublê crêãm with thê vãnillã êxtrãct ãnd coffêê liquêur to soft pêãk
stãgê, thên fold in thê mãscãrponê ãnd ¾ of thê burnt buttêrscotch mixturê.
STÊP 5
Sprêãd êãch
lãyêr of cãkê with buttêrscotch crêãm ãnd sãndwich thêm togêthêr. Hêãt thê rêmãining
buttêrscotch rêãlly gêntly in ã pãn (or in thê microwãvê) until it’s just runny
ênough to drizzlê, but not too wãrm or thê crêãm will mêlt.
STÊP 6
Top thê
cãkê with thê rêsêrvêd burnt buttêrscotch sãucê, ãllowing somê to fãll down thê
sidês.
full receipes ; https://www.olivemagazine.com/recipes/baking-and-desserts/chocolate-and-burnt-butterscotch-layer-cake/
Advertisement