Chocolate and burnt butterscotch layer cake

Chocolate and burnt butterscotch layer cake
Chocolate and burnt butterscotch layer cake



INGRÊDIÊNTS
dãrk chocolãtê 200g
buttêr 200g, cut into smãll piêcês
instãnt coffêê 1 tbsp mixêd with 120ml wãtêr
êggs 3 mêdium
buttêrmilk 2 tbsp
sêlf-rãising flour 100g
plãin flour 100g
bicãrbonãtê of sodã ¼ tsp
goldên cãstêr sugãr 300g
cocoã powdêr 25g
BURNT BUTTÊRSCOTCH CRÊÃM
goldên cãstêr sugãr 200g
soft light brown sugãr 100g
buttêr 90g
doublê crêãm 400ml
mãscãrponê 250ml
vãnillã êxtrãct 1 tsp
Kãhlúã or othêr coffêê liquêur 1 tbsp

INSTRUCTIONS
STÊP 1
Buttêr ãnd linê thê bãsê of ã 19cm x 7cm dêêp springform cãkê tin. Brêãk thê chocolãtê into ã pãn, ãdd thê buttêr ãnd coffêê mixturê ãnd wãrm through ovêr ã low hêãt until it mêlts togêthêr.  Bêãt thê êggs in ã bowl until thêy slightly thickên, thên stir in thê buttêrmilk. Sift thê flours, bicãrbonãtê of sodã, sugãr ãnd cocoã into ãnothêr mixing bowl.

STÊP 2
Hêãt thê ovên to 160C/fãn 140C/gãs 3. Pour thê chocolãtê ãnd êgg mixturês into thê flour mixturê, ãnd stir until êvêrything is mixêd ãnd smooth.  Pour this into thê prêpãrêd tin ãnd bãkê for 1½ hours in thê ovên, or until ã skêwêr pushêd in comês out clêãn. Lêãvê to cool in thê tin, thên turn out onto ã wirê rãck to cool complêtêly. Cut horizontãlly into thrêê discs.

STÊP 3
For thê buttêrscotch crêãm, mêlt thê cãstêr sugãr in ã smãll sãucêpãn until it stãrts to cãrãmêlisê, thên lêãvê ã littlê longêr until it stãrts to turn ã ruby rêd colour. Wãtch it cãrêfully – you don’t wãnt it to burn. Rêmovê from thê hêãt, ãnd whisk in thê brown sugãr ãnd buttêr, followêd by 100ml of thê crêãm in ã thin strêãm, whilê still whisking. Rêturn to thê hêãt ãnd bring to ã foãmy boil for ãbout 5 minutês, whisking occãsionãlly until ãll thê sugãr hãs dissolvêd ãnd thêrê ãrê no lumps. Rêmovê from thê hêãt ãnd ãllow to cool complêtêly.

STÊP 4
Bêãt thê rêmãining doublê crêãm with thê vãnillã êxtrãct ãnd coffêê liquêur to soft pêãk stãgê, thên fold in thê mãscãrponê ãnd ¾ of thê burnt buttêrscotch mixturê.

STÊP 5
Sprêãd êãch lãyêr of cãkê with buttêrscotch crêãm ãnd sãndwich thêm togêthêr. Hêãt thê rêmãining buttêrscotch rêãlly gêntly in ã pãn (or in thê microwãvê) until it’s just runny ênough to drizzlê, but not too wãrm or thê crêãm will mêlt.

STÊP 6
Top thê cãkê with thê rêsêrvêd burnt buttêrscotch sãucê, ãllowing somê to fãll down thê sidês.




full receipes  ; https://www.olivemagazine.com/recipes/baking-and-desserts/chocolate-and-burnt-butterscotch-layer-cake/
Advertisement